
Paolo Mandato
”Det bästa är att få överraska kunden – på ett bra sätt” Projektledaren Paolo Mandato Sandå berättar om glädjen i att leverera mer än förväntat.
Läs mer
Stockholms gamla trapphus gömmer en kulturskatt som är värda att omhändertas . Det gör far och son Tomas och Nicklas Lindblom. Båda är dekorationsmålare som restaurerar antikvariska miljöer. Det är byggnadsvård med konstnärlig inriktning.
Släkten Lindblom för en historisk och konstnärlig traditionen vidare, en tradition inom måleri som sträcker sig tillbaka till 1800-talet.
Arvet från Alvar Björkstad, den siste mästaren i Sverige på sin tid, lever vidare genom Tomas och Nicklas. Deras hantverkskunnande runt dekorationsmålning är en konstform som går utöver byggnadsvård. Det kan handla om konstnärlig återgivning av historisk målning där olika målartekniker används så som förgyllning, marmorering, ådring och ibland handlar det om att omhänderta gamla målningar, alltifrån takmålningar till gamla vackra marmoreringar.
– Vi målar exakt så som man gjorde på 1880- och 1890-talen, säger Tomas.
Det är som en tidsmaskin som tar oss tillbaka till svunna tider när man använde material som både mjölk och filmjölk i färgblandningarna.
– Vi jobbar uteslutande med gamla färgtekniker och konstnärsfärger, berättar Nicklas.
Stockholms gamla trapphus har blivit en specialitet, med lång erfarenhet och kunskap är det numera också en passion för far och son.
– Det är ofta jag kikar in i gamla trapphus för att se vilka tekniker som använts. Våra trapphus är ett kulturarv och jag blir genuint ledsen om jag ser trapphus där det varit företag och målat som inte vet vad de håller på med, säger Tomas.
För honom är varje gammalt trapphus ett levande arkitektoniskt konstverk som kräver förståelse för arkitektens vision runt huset.
– Gamla byggnader har oftast ett arkitektbundet måleri, det är ett sådant kulturarv vi har att bevara i Sverige, där många trapphus i Stockholms innerstad är en kulturskatt, säger Nicklas.
Idag är Björkstads ett eget varumärke inom Sandåkoncernen. Bolaget startades av gurun Alvar Björkstad och det var också i hans skola som Tomas gick i i början av 1970-talet.
– På den tiden var det jag och min tvillingbror som gick som lärlingar hos Alvar, det gjorde vi hela vår utbildning. Sedan åkte jag till Paris och fortsatte utbilda mig där. När jag kom hem tog jag och min tvillingbror över Björkstads dekorationsmåleri.
Nicklas väg in i dekorationsmålningen skedde några decennier senare och gick via byggprogrammet på gymnasiet med inriktning målning.
– Jag utbildade mig till traditionell målare först, för att få en förståelse och respekt för det komplexa arbete som krävs för att en dekorationsmålare sen ska kunna ta vid och utföra sitt uppdrag. När jag slutade gymnasiet började jag hos Björkstads och blev lärling hos min far, berättar Nicklas.
Att jobba ihop far och son har varit en lyckad kombination. Sedan 20 år tillbaka har det också varit dessa båda som varit motorerna i Björkstads dekorationsmåleri i Stockholm. För 16 år sedan köpte Sandå bolaget och blev därmed helägare.
– Inom koncernen är vi ensamma i vår nisch. Vi har fått fortsätta med vårt hantverk och vi ser att vi har en arbetsgivare som är intresserad av att hålla detta vid liv, säger Nicklas.
Att få tillfälle att visa upp hantverket är en viktig del för att hålla kunskap och intresset för teknikerna vid liv.
– Förr var vi med på mässor och visade teknikerna och vad vi gör, det gav oftast mycket tillbaka. För det gäller att visa för kunderna vem som kan det här bäst, säger Tomas som också hållit i utbildningar på arkitekthögskolan för att öka kunskapen om gamla hantverksmetoder kopplade till arkitektens vision.
Inom kort kommer Nicklas att hamna i en situation där han behöver fler med dessa kunskaper och förmågor. Pappa Tomas har fyllt 67 år och planerar för pension efter årsskiftet.
– Därför kommer jag att behöva lära upp någon och det är inte helt enkelt att hitta den eller de personerna. Ett genuint intresset behövs och den konstnärliga biten är viktiga att ha med sig in i det vi gör, säger Nicklas.
Återväxten i yrket är superviktig, det är både far och son överens om. Ett sätt att säkra framtiden är att erbjuda kurser och utbildning inom dekorationsmålning.
För rätt person är det ett spännande arbete som kräver en bred palett av talang och kompetens. Processen att hitta en nu framtida talang pågår.
– För den som söker en väg in i yrket är min rekommendation att man går någon av dom utbildningar i dekorationsmålning som finns att tillgå. På så sätt kan man få till en portfolio och har något att visa upp dit man sen söker, säger Nicklas.
Fortfarande efter mer än 20 år tycker Nicklas det är lika inspirerande att ta sig an ett historiskt trapphus.
– Jag tycker om att skapa, sedan när man kommer in i ett trapphus och får använda sig av kunskapen runt färgsättning är det fortsatt lika utmanande, att hitta den tidsenliga rätta färgen och skapa en helhet. Det är en utmaning att veta när man ska elda på i uttrycket och när man ska hålla igen om man till exempel utför en marmorering, avslutar Nicklas.
”Det bästa är att få överraska kunden – på ett bra sätt” Projektledaren Paolo Mandato Sandå berättar om glädjen i att leverera mer än förväntat.
Läs mer
Adonis Kendic klev på bussen utan en aning om att resan skulle förändra hans framtid. Vägen dit var dock inte spikrak. Men med ett stort mått envishet nådde han slutmålet där belöningen väntade - en karriär som golvläggare och rollen som skyddsombud.
Läs mer
Lärlingen Jessica Andersson gjorde det modiga karriärbytet från restaurang- och vårdsektorn till golvläggaryrket. Det nya yrkesvalet har väckt en passion hos henne samtidigt som det också ställt henne inför nya utmaningar.
Läs mer